Kategóriák
Motor

Az RX400h hengerfejesedése

Az RX400h tulajdonosok legnagyobb félelme: hengerfej-probléma. Repedés, deformálódás, víz beszivárgása az égéstérbe, égéskimaradás, remegő motor, eltűnő lóerők. Mi okozza ezt? Mégsem olyan megbízható ez a típus? Nézzük, mitől lesz hengerfejes az RX400h, hogyan tudjuk megelőzni, hogyan tudjuk ellenőrizni.

Ahhoz, hogy megértsük a motorháztető alatti mágiát, kicsit távolabbról induljunk el. A történet ott kezdődik, mikor iparági szinten elterjedt a vízhűtés. Ez a rendszer egész egyszerűen megfogalmazva úgy működik, hogy a motor főtengelyének fordulatától függően kering egy fagynak ellenálló folyadék, amit egyszerűen fagyállónak, vagy hűtővíznek hívunk a hűtőtérben. Ezt az állandó mozgást a vízpumpa teszi lehetővé, ez az az alkatrész ami egyfajta mechanikus pumpaként keringeti a vizet a hűtés rendszerben, tehát a vízhűtőtől kezdve a hűtéscsöveken át egészen a motorban lévő hűtővíz járatokba, ezt ismételve újra és újra. Ennek a rendszernek csak fontos elemei vannak, az egészen egyszerű vízcsőtől kezdve egészen a vízhűtőig, illetve a lényegi részig: a motorig. Az egész rendszer a motort is beleértve egy érzékeny egyensúlyt tart fent, ahol kiegyenlítődik a két alapvető tényező hőmérséklete: a vízé, és a motoré.

Normális működés esetén a víz a gyártó által megtervezett hőmérsékletre melegszik, ami a visszajelzőn általában középen van. Ekkor tudhatjuk azt, hogy a víz az üzemi hőmérsékletére melegedett fel. Ebben az esetben rendeltetésszerű működést látunk, minden a helyén van, az egyensúly fennáll, a hűtés ellátja a feladatát.

A probléma ott adódik, mikor ez a törékeny egyensúly felbomlik, mert a hűtés nem képes ellátni a feladatát. Ezt legtöbb esetben sérült vízhűtő, illetve annak csövei okozzák. Ilyenkor a víz szivárog, ami számos olyan problémát okoz, ami idővel tönkreteheti a motort, és sajnos tönkre is teszi. Az RX400h küzd egy olyan tervezési problémával, amit egész egyszerűen túlzsúfoltságnak hívunk. Ha összevetjük egy GS450h és egy RX400h motorterét, rögtön szembetűnik: a GS-nek nagyobb a motortere, és nem zsúfolt. A 12V-os akkumulátor is a csomagtérben van, van hely mindennek, a borításokat levéve le lehet nyúlni egészen a főtengelyig akár. Az RX400h-ban sokkal szűkebb a hely, ami olyan helyzetet teremt, hogy a hőleadási képesség negatív irányba képes mozdulni már akkor, ha csak egy kis probléma áll fenn, mint pl.: kicsi szivárgás, vagy vízhűtő rácsainak kezdetleges eltömődése.

Bármelyik autónál előfordulhat, hogy kicsit szivárog a hűtésrendszere valahol, vagy kilyukad a vízhűtő, illetve a vízhűtő rácsai eltömődnek. Az RX400h-nál ezek a problémák többszörösen jelen vannak, a vízhűtő közvetlenül az inverterhűtő mögött helyezkedik el, szinte láthatatlan egy esetleges eltömődés benne minimális szétszerelés nélkül. Nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük az RX400h hűtésének állapotát, azaz keressünk szivárgást, illetve győződjünk meg arról, hogy nincs eltömődés a vízhűtő rácsai között, hogy elkerüljük az alábbi képen látható állapotot:

Ezek után érthető, hogy a nem kielégítő hűtés miatt a motor hőleadása nem lesz optimális. Ez azzal jár, hogy megreped a hengerfal, és beszivárog a víz az égéstérbe. Ebben az esetben a motor hidegen indítva szokatlanul jár, kicsit mintha rángatná az autó elejét pár másodpercig. Ez azért van, mert az első néhány égési ciklusban nincs tökéletes égés, illetve égéskimaradás van. Ne hagyatkozzunk a vízhőfok visszajelzőre, mert amikor az túlmelegedő vizet mutat, akkor már késő.

Összegzésként nézzük át…

  • Mitől lesz hengerfejes egy RX400h?
    • Az esetek túlnyomó többségében hűtésprobléma miatt, ami lehet (akár nem látható) szivárgás miatt, vagy eltömődés miatt.
  • Hogyan tudjuk megelőzni?
    • Érdemes pár évente lecserélni a hűtőt akkor is, ha szemmel láthatóan nincs problémája, illetve átmosni a vízrendszert, illetve a csöveket is ellenőrizni.
  • Hogyan ellenőrizhetem, hogy egy autó hengerfejes, vagy kezdődő hengerfejes?
    • Hidegen indítva az autót a motor szokatlanul rázza az autó elejét, amit akár a kormányon is érezni. Ez a motor lágyan indul be, nem normális állapot ha remegve indul.
    • A bal első futómű szokatlanul rázkódik, remeg, viszont a futóműnek semmi baja. Ez lehetséges a 6. henger égéskimaradása miatt, amit minden bizonnyal a víz beszivárgása okozza.
    • Rossz esetben akár meleg járó motornál is látható a remegés, szokatlan égés, ami enyhén “köhögő” motorhangot eredményez. Ezt felnyitott géptetőnél érdemes meghallgatni. Ebben az esetben a motor már nagyon a végét járja.
  • Hogyan javítható?
    • Rossz hír, hogy nagyon drágán. Akár motorcserével, akár hengerfej cserével, vagy gépműhelyben történő profi javítással. Egyik sem olcsó, de a legjobb megoldás talán a motorcsere.