Kategóriák
Általános

Kérdések és válaszok #3: LS (2007-2012)

Felszereltség, évjárat, akár műszaki, akár felhasználói gyakori kérdések. Folytassuk az LS-ekkel a sorozatot, pontosabban a 4. generációs modellekkel, tehát az LS460-assal és a 600h-val, melyeket 2007-től kínáltak 2012-ig. A 2013-tól elérhető második faceliftes LS is a 4. generáció része, de azzal jelenleg nem foglalkozunk.

4. gen LS (2007 – 2012)

A 4. generációs LS a gyártási évjáratokat tekintve különleges helyet foglal el, hiszen 2 alkalommal kapott faceliftet, egyet 2010-ben, egyet pedig 2013-ban. 2018-tól a teljesen megújult 5. generáció érkezett, mely már V6-os motorral érhető el, így az LS a 4. generáció lezárultával búcsúzott a V8-tól, azon belül az 5 literes és a 4.6 literes UR motorcsaládtól.
Ezek az LS-ek az Executive, a President 2, President 3, President 3 Wellness & Relax elnevezéssel láthatóak, illetve a hosszított tengelytávú verzió egész egyszerűen csak egy L-t kapott az LS600h végére.
Az Executive igen ritka, sok esetben amerikai importként találkozhatunk vele. Ez a felszereltségi szint nem tartalmazta a légrugókat, és nem volt hozzá rendelhető a wellness csomag.
Mivel régiónként nagyon eltérőek voltak a felszereltségi csomagok, így nagy általánosságban nem tudunk beszélni arról, hogy melyik pontosan mit tartalmaz. E helyett ebben a cikkben átvesszük, mik is azok az extrák, melyek meglétekor magasan felszerelt LS-ről beszélhetünk, illetve ezek hiányában alacsonyabban felszereltről van szó. Ezt a megközelítést azért is alkalmazzuk, mert tapasztaltunk már olyat, hogy egy külföldön President 3-nak eladott autó kevesebb extrát tartalmazott, mint egy itthoni President 2.

Fényszóró

Külsőleg nincs alapvető különbség a magas és az alacsony felszereltség között, amit viszont észrevehetünk, az a fényszóró. Az alacsonyabban felszereltek Xenon égővel rendelkeznek, a magasabban felszereltek 3 foncsoros LED égőkkel. A tapasztalat az, hogy a LED-es égővel szerelt típusoknak a fénye világosabb, szélesebb tartományban világít és messzebb is elér, így ha ez fontos számodra és van lehetőséged válogatni, érdemes a LED-eset választani, nézzük is a különbséget megjelenésükben:

Xenon fényszóró
LED-es fényszóró

Futómű

A legtöbb LS légrugós futóművel szerelt, a legalacsonyabban felszereltek (melyek sok esetben, de nem mindig amerikai modellek) viszont érkezhetnek spirálrugóval. Ez kívülről csak úgy látható, ha benézünk az első kerék fölé. Ha látunk egy spirálrugót, akkor egyértelműen nem légrugós futóművünk van, ha viszont nem látunk spirálrugót, hanem az alábbi képen látható pirossal megjelölt csodát, akkor légrugónk van.

Légrugó

Felmerül a kérdés időről-időre, hogy

Melyik a jobb? Megéri a légrugó? Nem lehet átalakítani spirálrugóssá?

A válasz egyszerű: a légrugó a legjobb, legkényelmesebb, legcsendesebb. Az, hogy megéri-e, azt a vásárló anyagi lehetőségei döntsék el, szerintünk ebbe az autóba a légrugó való. Átalakítani át lehet, de nem éri meg, és állandó hibakóddal jár, valamint a legtöbb műhely nem vállalja az ilyen átalakítást.

A beltérben a légrugónak van állítógombja, a spirálrugósnak nincs. Ezt a váltókar mögött találhatjuk, az alábbi képen jelölve:

Légrugós futómű állítógombjai

Mark Levinson Hifi

Van akiket nem érdekel a prémium hifi, sok érdeklődő viszont elvárja, hogy a prémium autója minden ízében prémium legyen. Jó hír az LS-ek terén, hogy túlnyomó többségben Mark Levinson prémium hifivel vannak szerelve. Ezt a CD tár alatt ellenőrizhetjük, ahová elhelyezték a hifi logóját. Ha ezt nem látjuk ott, akkor Pioneer nem prémium hifivel szerelték.

Mark Levinson logo

Érdeklődők meg szokták kérdezni (még mielőtt kipróbálnák az LS audiorendszerét), hogy

tényleg jól szól ez a Mark Levinson hifi?

A válasz itt is egyszerű: igen, nagyon. Érdemes CD-re veszteségmentes (pl. FLAC) audiofájlt kiírni, és úgy kipróbálni. A modernebb világban alapvető kérdés, hogy bluetoothon tudunk zenét hallgatni? Sajnos gyárilag nincs rá megoldás, viszont a 2008-tól gyártott LS-ek a könyöklőben rejtenek egy jack dugót, mellette pedig egy 12V-os szivargyújtós kiállást, amibe könnyen lehet csatlakoztatni egy USB tápellátású jack dugós bluetooth eszközt. Az olcsó noname kínai egységeket nem ajánljuk, viszont van egy nagyon bevált, nagyon jó minőségben működő eszköz, mely név szerint a Tunai Firefly LDAC. Ezt jó szívvel ajánljuk, nagyon szép minőségben továbbítja a zenét.

Vezetéstámogatás

A magasabban felszerelt modellekben elérhető az adaptív tempomat, a legfelső szinten pedig a sávtartó is, mely rövidítése az LKA. Ezek meglétét a kormány jobb oldalán találhatjuk meg:

Sem adaptív tempomat, sem LKA
Adaptív tempomat
Adaptív tempomat, és LKA

További extra, ha éberségfigyelő is van az autóban, ezt a kormányon láthatjuk:

Éberségfigyelő

Hátsó média

A magasabban felszerelt LS-ek rendelkeznek lenyíló képernyővel a hátsó üléseken utazók számára, illetve könyöklőbe épített klíma- és médiapanellal, amelyben a hátsó üléseket is lehet állítani. A Relax felszereltségű Long verziókban lehet a legtöbb módon állítani az üléseket. Az alábbi képen a klíma és médiagombokat nézzük meg, tehát melyik a teljes panel, és melyik az alacsonyabban felszerelt.

Teljes klíma- és médiapanel, de nem masszázsfunkciós Long verzió, innen csak a mindenfelé irányítható ülésállítás hiányzik, a többi (klíma és média) az mind hiánytalan.
Tetőről lenyíló képernyő
Alacsonyabb felszereltségű hátsó panel, nincsenek klíma és médiagombok, ebben a felszereltségben lenyíló képernyő sincs, sem masszázs.

Long kivitel

A Long, azaz hosszított kivitelben létezik 4 és 5 személyes verzió is. A kettő között annyi a különbség, hogy a 4 személyes verzió könyöklője, hátsó középkonzolja fix, nem mozdítható, ahogy a képen is láthatjátok. A Long verziókban elérhető a Relax funkció is.

4 személyes Long kivitel

Masszázs, avagy Relax

A legmagasabb felszereltségi fokozatban (Long President 3 & Relax) elérhető a jobb hátsó masszázsülés is, melyet a könyöklőben elrejtett távirányítóval lehet állítani.

Masszázsfunkció távirányítója

Ennek a felszereltségnek állítható a legtöbb irányban a hátsó ülése, ez látszik a hátsó ülések paneljén is.

Teljes klíma-, média- és ülésállító panel.

Facelift 2010

A 4. generációs LS-t 2010-ben faceliftelték, ez 2012-ig volt elérhető így. A hajtása nem változott, külsőre az első hűtőrácsok lettek kicsit nagyobbak az elődhöz képest.

Facelift utáni első rács
Facelift előtti rács

A beltérben észrevehetőbb a különbség, az egyik legfontosabb változás az óracsoport új grafikája (mely annyira megosztó lett, hogy a 2013-as faceliftben visszaállították a 2010 előtti időkre hasonlító grafikát).

A megosztó óracsoport közelről…
… és távolabbról. A kormány is kicsit változott, megkapta ezt a varrott bőr belsőt, a külső ív nem változott.

A középkonzol körüli gombok is kicsit változtak.

A kijelző körüli gombok és a klíma gombjai kicsit szögletesebbek lettek az előzőekhez képest

A legvadabb változás viszont a hátsó kijelző leköltözése a könyöklő hátuljába lett. Sok tulaj arra panaszkodott, hogy így lehetetlenné vált az, hogy az első ülésen ülők hátra tudjanak nyúlni a dolgaikért, hiszen a kijelző útban van.

Egyben kényelmesebb helyre került egyesek szerint, mások szerint viszont zavaró.

A Toyota mérnökei szerint azért nem problémás ez az elhelyezés, mert ez az autó nem arról szól, hogy az elől ülők szatyrokat pakoljanak a hátsó ülések elé, hanem a kényelmes, hosszútávú utazásról akár a hátsó üléseken utazók számára, akár a sofőr számára.

Facelift 2013

A 4. generációs LS 2013-ban egy második faceliftet is kapott, mely kívül-belül megújította az autót, viszont a hajtásláncot (szinte) teljesen meghagyta. Mivel ez a cikk így is jó hosszúra nyúlt, a 2013-as faceliftet később vesszük át, hiszen annyi az újdonság benne, hogy akár egy új generáció is lehetne.

Gyakran Ismételt Kérdések

 • Műszakilag van különbség a 2010-es facelift és a nem facelift között? Megbízhatóbb az egyik?
  • Semmi érdemi változás nincs műszakilag.
 • Tényleg olyan kicsi a csomagtere?
  • A hibridnek igen, de a 460-asnak sem olyan tágas.
 • A facelift előttiben lehet gyárilag zenét hallgatni bluetoothon?
  • Nem, zenét hallgatni nem lehet bluetoothon, csak telefonálni. Zenehallgatáshoz ha van jack dugó a könyöklőben, akkor a Tunai Firefly LDAC-ot ajánljuk. A faceliftben már lehet bluetoothról zenét hallgatni.
 • Kell benne váltó (hajtómű) olajat cserélni?
  • Igen, 90 ezrenként ajánlott cserélni.
 • Prémium benzint kell beletölteni?
  • A 460-ba igen, a 600h-ba nem szükséges.
 • Mennyit fogyasztanak ezek az autók?
  • A 460-as országúti és autópályás használat mellette 10 liter alatt is megvan, ahogy a 600h is. A nagy különbség akkor jelentkezik, ha egyre többet városozunk, araszolunk. Abban az esetben a hibrid nagy előnyre tesz szert, ami nem is csak a fogyasztásban mutatkozik, hanem a hatótávban.
  • Személyes tapasztalat: 1 óra budapesti nagy dugóban való araszolásnál a 460 fogyasztása 28 liter volt. Pár héttel később hasonló dugó a 600h-val 14 liter lett. Autópályán hasonló a kettő fogyasztása.
 • Van hozzá alkatrész? Nem nehézkes a beszerzés?
  • Van hozzá minden, viszont a beszerzés időigényes lehet, mert sok esetben külföldről jön hozzá alkatrész.
 • Kell benne vezérlést cserélni?
  • Nem, nincs előírva vezérléscsere. Elhanyagolt típusoknál előfordulhat VVT-i kerék csörgés, de kevésbé jellemző rá, mint a 3. gen GS-ekre. Ha először hallasz VVT-i kerék csörgést, nem kell azonnal lecserélni a vezérlést, viszont nem ajánljuk a hosszútávú együttlétet csörgő VVT-i kerékkel. A vezérműlánc nagyon sokáig bírja, egy a fontos, hogy mindig legyen időben lecserélve az olaj.